June 4, 2017

Puding roti dan sos kastard



Saya suka resepi puding roti dan sos kastard ini. Ianya juga digemari anak2 dan menjadi resepi simpanan saya. Terima kasih pada 'hanamemories blogspot'.




Bahan-bahan
  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus (saya guna 1 sudu besar gula halus dicampur 3 sudu besar gula perang)
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon (saya guna 1/2 sudu putih kfc)
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis (saya guna 2 sudu)
  • 1 biji pisang dihiris nipis - saya tambah

Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula (saya guna 1 sudu besar gula halus dicampur 1 sudu besar gula perang)



Cara-cara
  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan separuh pisang dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis dan pisang diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. **saya wrap dgn aluminium foil 15 min pertama.

Sos kastard
  1. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  2. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

No comments:

Post a Comment