June 12, 2017

Sambal udang

Sambal udang/sotong
 
Resepi ini saya ambil dari hanamemories. Kata hana, resepi asal adalah dari blog ummizaihadi yang menggunakan sotong. Bagaimanapun resepi ini sangat sedap. Saya pasti menggunakan untuk resepi sotong pula selepas ini.
 
 
Bahan-bahan
 
Udang/sotong - gaul dengan garam n serbuk kunyit sedikit.
3 sudu besar cili kisar
8 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu kecil serbuk kari daging
1/4 cawan gula Melaka  **jika takut terlebih manis, masukkan sedikit demi sedikit & rasa..
2 sudu besar air asam jawa pekat
4 sudu besar gula pasir/ secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air
1 labu bawang besar - potong bulat
 
Cara-cara
Udang goreng separuh masak. 
Kuali lain,panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan masukkan serbuk kari. 
Perlahankan api dan masak hingga naik minyak.
Masukkan air, gula, air asam jawa dan garam.
Biarkan mereneh lagi dan kuah agak kering.
Masukkan udang.
Biarkan masak sebentar.Masukkan pula bawang yang dipotong bulat.
Balik-balikkan hingga rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment