June 6, 2017

badak berendam

Badak berendam

Saya telah mencuba resepi ini. Ternyata sedap sangat. Seperti biasa, resepi ini saya ambil dari blog kak ita masam manis. Menurut k ita, resepi asal adalah oleh MyKitchen's recipe by Sasha Rahmats.
Terima kasih di atas resepi yang sedap ini.

Bahan 'A' - Kulit
600gm tepung pulut
350gm kentang -
 4helai daun pandan, ditumbuk halus*
500ml air suam kuku*
1tsp garam*
1 tblspn gula*
1sudu teh warna hijau, jika suka*

*gaul rata dan tapis


Bahan 'B' - Inti
1biji kelapa parut putih
1 tblsp tepung pulut
1/2 tsp salt
2 helai daun pandan
250 ml air
100gm gula merah
100gm gula melaka
100gm gula pasir


Bahan 'C' - Kuah
1litre santan pekat
5helai daun pandan
2 sudu makan tepung pulut atau tepung jagung
1 tsp garam

Bahan A..kentang kupas kulit rebus dan lecek halus
uli bahan A menjadi satu adunan doh..ketepikan

Bahan B...satukan gula dgn air masak sekejap dan tapis
daun pandan tuk mewangikan
masakkan kelapa tadi bersama2 air yg dh ditapis
masak hingga likat then addkan tpg pulut & garam

Bahan C...satukan dan masak hingga pekat

Ambil sedikit adunan, lalu isikan inti dan bulat-bulatkan.
Didihkan air secukupnya.
Bila dah mendidih masukkan bebola tadi.
Tunggu sehingga kueh timbul. (kaedah onde2)

Bila dh masak addkan kueh tadi ke bahan C.

No comments:

Post a Comment