LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Sedapnya resepi ini. Diambil dari dapurcomelku BlogSpot. Resepi ini katanya dioleh oleh Jeni. Terima kasih kerana berkongsi resepi yang best ini..
Bahan:
1 kg ayam/1 ekor ayam
1 biji lemon
5 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
2 biji tomato atau lebih
Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika - ditambah
Kicap Pekat - ditambah
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan lada hitam.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam. ********saya cucuk 4 tempat saja, kerana tidak mahu terasa masam lemon
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
*****saya bakar 1 jam dengan ayam dibungkus Aluminium foil. Buat lubang pada Foil dengan cara dicucuk dengan garfu. Di bakar lagi 30 minit tanpa foil.
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Sedapnya resepi ini. Diambil dari dapurcomelku BlogSpot. Resepi ini katanya dioleh oleh Jeni. Terima kasih kerana berkongsi resepi yang best ini..
Bahan:
1 kg ayam/1 ekor ayam
1 biji lemon
5 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
2 biji tomato atau lebih
Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika - ditambah
Kicap Pekat - ditambah
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan lada hitam.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam. ********saya cucuk 4 tempat saja, kerana tidak mahu terasa masam lemon
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
*****saya bakar 1 jam dengan ayam dibungkus Aluminium foil. Buat lubang pada Foil dengan cara dicucuk dengan garfu. Di bakar lagi 30 minit tanpa foil.
No comments:
Post a Comment