Resepi ini telah dicuba oleh saya. Ternyata sedap dan akan menjadi resepi simpanan saya. Resepi ini diambil dari blog 'dapur ustazah' yang famous bila diGoogle di internet. Saya copy n paste. Terima kasih Ustazah.
Bahan-bahan Ayam:
1 ekor ayam. Ana belah 4 cuci bersih - Saya beli 4 ketul drumstick & 3 ketul kepak ~ 1.2 kg. Saya
kelar bahagian isinya.
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsah (kalau tak de gantikan dengan rempah campuran)
Garam
Sedikit warna kuning/saffron
Cara penyedian ayam:
-Gaulkan ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning.
-Saya perap 30 minit.
Nasi:
4 cawan beras basmathi direndam 30 minit. - Saya guna 3 cawan saja.
3 sudu minyak zaiton/minyak sapi. - Saya guna 2 sudu minyak sapi.
4 1/2 cawan air. Saya guna 3 3/4 cawan air.
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia (semua ini dimesin halus)
1/3 cawan kismis - saya guna 1/4 cawan kismis
Rempah tumis - kayu manis, bunga lawing, pelaga, bunga cengkih
Sedikit kunyit/pewarna kuning
Garam secukup rasa. - saya guna 3/4 sudu besar garam
-4 sudu besar yogurt asli - saya tambah
-1 kiub ayam - saya tambah
-2 helai daun bay -saya tambah
-1 helai daun pandan-saya tambah
-sedikit gula-saya tambah
-Next time saya nak letak daun pudina
Cara penyediaan nasi:
-tumis bahan mesin dan rempah tumis. -saya tumis di kuali terlebih dahulu.
-masukkan air, kiub ayam, garam & gula. Kemudian masukkan yogurt.
-Kemudian masukkan semua campuran ini ke dalam periuk Noxxa.
-Masukkan beras, daun bay, daun pandan.
-Susun ayam di atas beras.
-Tutup periuk Noxxa sehingga bunyi 'klik' kedengaran.
-Tetapkan pelaras pada penunjuk 'Pressure'
-Tekan 'High Pressure' 7 minit.
-Tekan button ON/OFF utk hidupkan periuk Noxxa.
-Bila tamat masa 7 minit, tunggu 1- 2 minit. Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.
-Keluarkan ayam sekejap. Titiskan pewarna dan taburkan kismis. Next time saya nak taburkan daun pudina. Kacau ringan sahaja.
-Masukkan semula ayam.
-Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak kerana heater periuk mengambil masa untuk sejuk.
Sos:
1 biji tomato
5 biji cili besar hijau - saya tambah 1 biji cili padi hijau
1 tangkai ketumbar - saya guna 2 tangkai
Garam
Gula
Perahan Lemon
(Semua bahan ini dimesin halus)
Salad Arab:
1 biji timun- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1/2 perahan lemon - rasanya saya kurangkan sikit
garam
lada hitam secukup rata
Gaulkan semua bahan. Siap untuk dihidangkan.
Sedap dan selamat mencuba.
Bahan-bahan Ayam:
1 ekor ayam. Ana belah 4 cuci bersih - Saya beli 4 ketul drumstick & 3 ketul kepak ~ 1.2 kg. Saya
kelar bahagian isinya.
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsah (kalau tak de gantikan dengan rempah campuran)
Garam
Sedikit warna kuning/saffron
Cara penyedian ayam:
-Gaulkan ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning.
-Saya perap 30 minit.
Nasi:
4 cawan beras basmathi direndam 30 minit. - Saya guna 3 cawan saja.
3 sudu minyak zaiton/minyak sapi. - Saya guna 2 sudu minyak sapi.
4 1/2 cawan air. Saya guna 3 3/4 cawan air.
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia (semua ini dimesin halus)
1/3 cawan kismis - saya guna 1/4 cawan kismis
Rempah tumis - kayu manis, bunga lawing, pelaga, bunga cengkih
Sedikit kunyit/pewarna kuning
Garam secukup rasa. - saya guna 3/4 sudu besar garam
-4 sudu besar yogurt asli - saya tambah
-1 kiub ayam - saya tambah
-2 helai daun bay -saya tambah
-1 helai daun pandan-saya tambah
-sedikit gula-saya tambah
-Next time saya nak letak daun pudina
Cara penyediaan nasi:
-tumis bahan mesin dan rempah tumis. -saya tumis di kuali terlebih dahulu.
-masukkan air, kiub ayam, garam & gula. Kemudian masukkan yogurt.
-Kemudian masukkan semua campuran ini ke dalam periuk Noxxa.
-Masukkan beras, daun bay, daun pandan.
-Susun ayam di atas beras.
-Tutup periuk Noxxa sehingga bunyi 'klik' kedengaran.
-Tetapkan pelaras pada penunjuk 'Pressure'
-Tekan 'High Pressure' 7 minit.
-Tekan button ON/OFF utk hidupkan periuk Noxxa.
-Bila tamat masa 7 minit, tunggu 1- 2 minit. Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.
-Keluarkan ayam sekejap. Titiskan pewarna dan taburkan kismis. Next time saya nak taburkan daun pudina. Kacau ringan sahaja.
-Masukkan semula ayam.
-Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak kerana heater periuk mengambil masa untuk sejuk.
Sos:
1 biji tomato
5 biji cili besar hijau - saya tambah 1 biji cili padi hijau
1 tangkai ketumbar - saya guna 2 tangkai
Garam
Gula
Perahan Lemon
(Semua bahan ini dimesin halus)
Salad Arab:
1 biji timun- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1/2 perahan lemon - rasanya saya kurangkan sikit
garam
lada hitam secukup rata
Gaulkan semua bahan. Siap untuk dihidangkan.
Sedap dan selamat mencuba.
Salam, dimana ya sy blh dptkan serbuk kabsah yg trsebut diatas?
ReplyDelete