February 27, 2016

mushroom soup

Mushroom soup

Saya mencubanya untuk pertama kali dan seluruh keluarga nampak sangat menggemarinya. Resepi ini juga diambil dari salah seorang blogger yang saya tidak simpan addressnya kerana kebiasaan saya adalah copy n paste resepi di internet dan menyimpannya di 'word' file terlebih dahulu. Bagaiamanapun terima kasih pemilik asal resepi ini. Resepi yang mudah dan ternyata sedap.

Bahan-bahan:
200gram cendawan shitake - saya campur bersama white button mushroom
sedikit butter
500 ml single cream atau fresh milk - saya guna 250ml full cream milk n 200ml cooking cream
Air- saya guna 750ml
12 sudu besar tepung gandum
garam -saya guna 1 1/3 sudu kecil garam
serbuk perasa (jika suka) - saya guna 1/3 kiub ayam

cara-cara:
-mushroom dihiris nipis
-panaskan butter dalam kuali
-masukkan mushroom dan masak sehingga layu.
-masukkan tepung dan kacau rata
-angkat mushroom dan blender bersama 500ml air
-tuang semula ke dalam periuk
-masukkan 250ml air, 500 ml fresh milk. (boleh tambah/kurang air mengikut kesesuaian)
-perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

siap untuk dihidangkan!

No comments:

Post a Comment