Resepi ini telah saya cuba dan betul seperti kata pemilik blognya, kari ikan ini memang sedap.
Resepi asal adalah seperti di duniasuri.com
Source: duniasuri.com
Mohon saya copy n paste ya.
Campur rempah kari dalam bahan tumbuk tadi, dan masuk sikit air. Kacau sebati. Anak teruna tolong mama masak
Goreng tanpa minyak dulu halba campur sampai kering air dalam periuk (sebab kita basuh dulu semua bahan sebelum masak ye)
Kemudian baru masuk minyak masak dan bahan hiris + daun kari sampai bawang naik bau dan kekuningan.
Kemudian masuk air asam. Asam jawa yang mama fas jenis yang dalam plastik bulat. Bukan yang jenis beli kat kedai/supermarket dalam plastik tu. Jenis plastik bulat ni guna sikit saja dah masam. Kalau yang jenis paket tu guna segenggam yang ni guna separuh saja
Masuk air dalam 1 setengah gelas air. Biar didih
Kemudian masuk santan. Biar didih sekejap saja, masuk akar batang daun sup dan daun bawang.
Masukkan bendi + cabai hijau dan biar sekejap dalam 5 minit.
Masukkan ikan.
Resepi asal adalah seperti di duniasuri.com
Source: duniasuri.com
Mohon saya copy n paste ya.
Kepala ikan dari sekor ikan + 2 atau 3 ketul bahagian badan ikan atau apa jua jenis ikan (sedapnya guna ikan temenung atau ikan jenahak, nyok-nyok putih sebab secara sendirinya kuah akan jadi manis sebab ikan tu manis selain lembut)
11 kacang bendi
1 biji tomato belah 4
1 biji cabai hijau (dalam gambar takde pulak)
1 batang pokok daun saderi (ambil sekerat saja bahagian bawah yang ada akar)
1 batang pokok daun bawang (ambil sekerat saja bahagian bawah yang ada akar)
Bahan Tumis
1 pelepah daun kari
1 ulas bawang merah sederhana besar (hiris halus)
1 ulas bawang putih (hiris halus)
1/2 sudu kecil halba campur
Nak mudah, tumbuk dulu jintan putih + jintan manis + lada hitam + serbuk kunyit. Kemudian tumbuk skali bawang merah dan bawang putih.
Bahan Tumbuk/Kisar
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah yang kecil
1/2 sudu kecil kfc jintan putih
1/4 sudu kecil kfc jintan manis
1 sudu kecil kfc lada hitam
1/4 sudu kecil kfc serbuk kunyit
3 sudu besar atau 1 peket kecil rempah kari ikan ( boleh juga guna rempah giling)
1 sudu besar garam atau secukup rasa
5 sudu besar santan
air asam
1 1/2 – 2 gelas air
3-4 sudu besar minyak masak
tumbuk dulu jintan putih + jintan manis + lada hitam + serbuk kunyit. Kemudian tumbuk skali bawang merah dan bawang putih.
Campur rempah kari dalam bahan tumbuk tadi, dan masuk sikit air. Kacau sebati. Anak teruna tolong mama masak
Goreng tanpa minyak dulu halba campur sampai kering air dalam periuk (sebab kita basuh dulu semua bahan sebelum masak ye)
Kemudian baru masuk minyak masak dan bahan hiris + daun kari sampai bawang naik bau dan kekuningan.
Kemudian masuk air asam. Asam jawa yang mama fas jenis yang dalam plastik bulat. Bukan yang jenis beli kat kedai/supermarket dalam plastik tu. Jenis plastik bulat ni guna sikit saja dah masam. Kalau yang jenis paket tu guna segenggam yang ni guna separuh saja
Kemudian masuk santan. Biar didih sekejap saja, masuk akar batang daun sup dan daun bawang.
Masukkan bendi + cabai hijau dan biar sekejap dalam 5 minit.
Masukkan ikan.
No comments:
Post a Comment