Resepi ini saya ambil dari 'Dapur Mahamahu'. Saya telah mencubanya, ternyata sedap dan pasti saya akan menggunakan resepi ini untuk menu mingguan saya.
Sumber: Dapur Mahamahu
Bahan-bahan
1 ekor ayam - saiz kecil dan dibelah dua (jangan terputus)
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
2 sudu sos tiram
4 sudu kicap manis
2 sudu serbuk jintan manis
2 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk herba campur (saya tumbuk lumat kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan buah pala)
4 sudu madu
2 sudu teh garam
50gram butter
Cara-cara
1. kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga hancur
2. campur semua bahan kisar dengan bahan serbuk iaitu jintan manis, lada hitam, herba campur, sos tiram, kicap manis dan madu.
3. Lumur semua bahan kepada ayam.
4. Perap ayam 2-3 jam.
5. Letak ayam atas tray membakar. Tutup menggunakan aluminium foil. Cucuk aluminium foil dengan garfu utk lubang kitaran haba.
6. Bakar 200'c, api atas bawah 30-40 minit, bergantung kepada oven.
7. Setelah 40 minit, buka aluminium foil dan sambung bakar pada suhu 170-180'C selama 20 minit.
Sumber: Dapur Mahamahu
Bahan-bahan
1 ekor ayam - saiz kecil dan dibelah dua (jangan terputus)
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
2 sudu sos tiram
4 sudu kicap manis
2 sudu serbuk jintan manis
2 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk herba campur (saya tumbuk lumat kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan buah pala)
4 sudu madu
2 sudu teh garam
50gram butter
Cara-cara
1. kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga hancur
2. campur semua bahan kisar dengan bahan serbuk iaitu jintan manis, lada hitam, herba campur, sos tiram, kicap manis dan madu.
3. Lumur semua bahan kepada ayam.
4. Perap ayam 2-3 jam.
5. Letak ayam atas tray membakar. Tutup menggunakan aluminium foil. Cucuk aluminium foil dengan garfu utk lubang kitaran haba.
6. Bakar 200'c, api atas bawah 30-40 minit, bergantung kepada oven.
7. Setelah 40 minit, buka aluminium foil dan sambung bakar pada suhu 170-180'C selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment