Chocolate Cheese Lava Cake
Rujukan: Chef Asma Nordin
Di ambil dari : Azlita Masammanis.
Kek Coklat Moist Anis
1 cwn susu cair
1 cwn minyak jagung / masak
1 cwn susu pekat manis
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula halus /castor (saya kurangkan gula ni)
2 biji telor A - pukul dgn whisk dlm bekas berasingan.
1 cwn tepung
1/2 st baking soda
1/2 st baking powder
1/4 st garam
- Diayak bersama.
1. Satukan susu cair, susu pekat,
minyak, gula dan serbuk koko ke dalam periuk dan masak dengan api
berlahan sehingga gula larut.
2. Masukkan telur yang telah dipukul, masak sekejap aje dgn api perlahan.
3. Masukkan tepung dan kacau rata. Masak sekejap aje dan tutup api.
4. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus atau pun dibakar.
2. Masukkan telur yang telah dipukul, masak sekejap aje dgn api perlahan.
3. Masukkan tepung dan kacau rata. Masak sekejap aje dan tutup api.
4. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus atau pun dibakar.
- Jika hendak bakar lebih baik guna UHT Whipping Cream supaya kek lebih moist - kaedah steam bath dan fresh milk atau susu caik untuk kek kukus.
Krim Cheese
250g cheese
500g UHT whipping cream
3 sudu besar susu pekat manis
- Satukan cheese dan susu pekat dan pukul sehingga lembut dan sebati.
- Masukkan uht whipping cream dan putar sehingga kental sahaja.
- Jangan pukul lama sangat nanti uht whipping cream cair balik kalau terlebih pukul.
Coklat Leleh
250g coklat masakan
250ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh madu/ golden syrup
1 sudu besar butter
1 sudu besar nuttela/ hazelnut paste
1 sudu teh esen vanila.
- Satukan coklat, butter dan nuttela ke dlm mangkuk
- Panaskan UHT whipping cream dan madu
sehingga timbul buih kecil tepi periuk. Angkat dan tuangkan ke dalam
mangkuk berisi coklat.
- Biarkan coklat mencair
- Tambah esen vanila dan kacau rata
- Biarkan sejuk.
Cara-caranya.
1. Kek hendaklah betul-betul sejuk dan di potong 2 - jika hendak letak cheese kat tengah.
2. Ambil sedikit krim cheese (2sb) dan
letakkan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan masukkan dlm piping beg
untuk hiasan atas kek.
3. Letakkan krim cheese di antara 2 keping kek yg telah di potong dan di atas kek.
4.Ratakan cheese di atas kek dan simpan sekejap dalam peti sejuk sehingga cheesenya keras sedikit.
5. Bila cheese dah keras bolehlah tuangkan coklat leleh diatasnya.
6. Gunakan krim cheese coklat dalam piping beg untuk buat hiasan atas kek.
7. Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair.
8. Simpan dalam peti sejuk sehingga coklat keras dan bolehlah di kendurikan.
No comments:
Post a Comment