September 5, 2017

Pes Tomyam kaw kaw

Pes Tomyam Kaw Kaw

Begitulah nama  resepi ini bila saya mencari di internet untuk homemade tomyam. Ternyata 'Kaw' seperti namanya. Sekali mencuba Pes Tomyam Kaw Kaw ini, pasti tidak lagi mahu pes tomyam segera yang ada dikedai. Resepi ini pasti menjadi rujukan tetap saya setiap  kali ingin menyediakan tom yam di rumah.

Terlupa pula saya mengambil gambar pesnya. Bagaimana pon saya sempat mengambil gambar ketika tomyam masih dalam periuk ketika sedang merenih.

Kredit: fb Norashikin Bt Hasan


Bahan-bahan:
2 biji bawang besar
4 batang serai
2 biji cili hidup merah
5 hiris lengkuas
7 helai daun limau purut ( dikira secara tidak bercantum)
4 sudu makan udang kering
10 ekor ikan bilis
4 inci belacan
3 sudu cili kering yang sudah siap dikisar
air asam jawa
gula perang
garam

Cara-cara:
-masuk semua bahan (kecuali air asam  jawa, garam & gula) ke dalam blender - lumatkan
-panas minyak dalam kuali, tumis sampai pecah minyak - api perlahan saja.
-pecah minyak, masukkan air asam jawa, gula & garam
-sejukkan dan boleh simpan dalam botol sebagai pes tom yam.

*siapa yang suka pedas, masa buat kuah baru letak cilli api bagai
*masa buat kuah juga, adjust rasa tomyam dengan air asam jawa, garam dan gula.
*bahan asas buah kuah : 'Pes tomyam kaw kaw, serai, daun limau purut, bawang, tomato, carrot, ayam atau seafood.

No comments:

Post a Comment