Ayam Halia versi Cina
Resepi ini sangat mudah, ringkas dan sedap. Apatah lagi dimakan dengan nasi panas. Bau halia membuka selera. Saya simpan sebagai koleksi resepi saya. Tidak rugi mencuba.
Kredit: Resepi mudah
Bahan-bahan:
500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
minyak masak- utk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam, gula
Cara-cara:
-panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit - goreng separuh masak. ANGKAT dan ketepikan.
-ambil sedikit minyak dari baki gorengan tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia hingga naik bau. Masukkan kembali ayam tadi.
-masukkan pula sos tiram, kicap cair dan lada putih -kacau jangan sampai bawang putih hangus.
-masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah pekat dan sebati. Tambah air jika anda suka lebih kuah.
-taburkan dengan cili merah dan bawang besar, kacau 2-3 minit.
-perasakan dengan garam dan gula.
-angkat dan tabur daun bawang.
Resepi ini sangat mudah, ringkas dan sedap. Apatah lagi dimakan dengan nasi panas. Bau halia membuka selera. Saya simpan sebagai koleksi resepi saya. Tidak rugi mencuba.
Kredit: Resepi mudah
Bahan-bahan:
500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
minyak masak- utk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam, gula
Cara-cara:
-panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit - goreng separuh masak. ANGKAT dan ketepikan.
-ambil sedikit minyak dari baki gorengan tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia hingga naik bau. Masukkan kembali ayam tadi.
-masukkan pula sos tiram, kicap cair dan lada putih -kacau jangan sampai bawang putih hangus.
-masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah pekat dan sebati. Tambah air jika anda suka lebih kuah.
-taburkan dengan cili merah dan bawang besar, kacau 2-3 minit.
-perasakan dengan garam dan gula.
-angkat dan tabur daun bawang.
No comments:
Post a Comment