July 4, 2013

Ikan Bakar Cencaluk


Resepi ini, saya perolehi daripada officemate.  Katanya resepi ini diberi oleh seorang Chef yang bekerja di sebuah hotel di Bangi.

Saya telah mencubanya. Resepi ini memang sedap. Cukup lengkap rasanya dengan masin dari cencaluk, manis dari kicap dan masam dari sos tomato. InsyaAllah saya akan sediakan lagi untuk keluarga dengan menggantikan ikan kepada sotong dan udang pula.

Ikan Bakar Cencaluk

Ikan - 1 kg (boleh ikan pari, kembung dll)

Bahan A
Bawang merah - 10 biji
Bawang putih - 6 biji
Serai - 3 batang
Halia
Lengkuas
Cili kisar - 3 sudu (jika mahu pedas, boleh tambah cili padi)

Bahan B
Sos cili
Sos tomato
Kicap manis
Cencaluk - suku  botol

Bahan C
Daun kunyit - 1 helai dihiris nipis
Daun limau purut - 2-3 helai dihiris nipis
Perahan limau kasturi

Cara-cara
1. Kisar semua Bahan A
2. Tumis Bahan A yang telah dikisar tadi sehingga kering
3. Masukkan Bahan B dan adjust rasa masin (cencaluk), manis (kicap)  dan masam (sos tomato)
4. Masukkan daun kunyit dan daun limau purut dan masak sehingga daun lembut.
5. Perasakan dengan perahan limau kasturi.
6. Apabila telah masak, angkat dan lumurkan pada ikan.
7. Bungkus ikan dengan Aluminium foil dan bakar atas dapur. Nak masuk oven pon boleh.

Paste ikan bakar ini boleh disediakan lebih awal. Simpan di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan. Ianya lebih menjimatkan masa terutamanya ketika bulan puasa.

No comments:

Post a Comment