Ayam bakar
ini di antara menu yang menjadi pilihan saya untuk keluarga bila sudah buntu memikirkan menu yang hendak
dimasak. Ayam bakar! Bagi saya memasak menggunakan oven
membuatkan kerja mengemas dapur lebih mudah
memandangkan tiada percikan minyak berbanding jika menggoreng atau menumis di
atas dapur.
Ayam ini
boleh dimakan bersama dengan nasi atau pun roti. Anak-anak saya pula, ayam ini dimakan
begitu saja. Ayam sudah habis, nasi masih penuh dipinggan!
Bahan-bahan:
Bahan A
500 gram ayam
– dipotong sederhana
1 labu
bawang putih – kupas kulit sahaja jangan dihiris
5 ulas
bawang merah – kupas kulit sahaja jangan dihiris
1 sudu besar
lada hitam - ditumbuk
1 sudu kecil
garam
1 sudu kecil
gula
½ sudu kecil
perahan lemon
1 sudu besar
minyak zaiton + tambahan untuk disapu pada ayam
Bahan B
3 biji
kentang – dipotong 3
1 biji
carrot –dipotong kasar
1 biji
terung bulat – dipotong bulat
Bawang besar
– dipotong 4
Bawang putih - dikupas kulit sahaja.
Cara-cara
1.
Panaskan oven pada suhu 200’C.
2.
Bawang putih dan merah digoreng dengan 1 sudu
minyak zaiton sehingga kekuningan.
3.
Angkat dan tumbuk bawang ini dan lumur pada
ayam.
4.
Masukkan lada hitam tumbuk, garam, gula, perahan
lemon dan baki minyak menggoreng bawang tadi ke dalam ayam yang telah dilumur
dengan bawang.
5.
Perap 15 minit.
6.
Kemudian masukkan ayam bersama kentang, bawang
besar dan bawang putih (dari Bahan B) ke
dalam dulang pembakar dan sapu ayam
dengan minyak zaiton. Bakar selama 30 minit.
7.
Selepas 30 minit, masukkan carrot dan terung.
Sapu ayam sekali lagi dengan minyak zaiton. Teruskan bakar 30 minit lagi atau
sehingga ayam masak.
No comments:
Post a Comment