August 24, 2017

Nasi Pilaf Daging Jamaica Chef Wan

Nasi pilaf ini adalah juga dari buku koleksi resepi Chef Wan. Jika anda inginkan kelainan, tidak rugi mencuba. Sedap dan berbaloi walaupun penat di dapur !


Nasi Pilaf Daging Jamaica

Bahan-bahan

55 gram / 1/4 cawan mentega
3 ulas bawang merah, dikupas dan dicincang halus-halus
3 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus-halus
1 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari daging serbuk (saya guna 1 sudu besar saja untuk elak bau kari yang kuat)
300 gram daging lembu, dihiris nipis-nipis ( saya guna 200gram saja, direbus terlebih dulu)
3 sudu besar kismis hitam
3 tangkai cili hijau, dicincang halus-halus
3 biji tomato, dibuang biji dan didadu
garam (anggaran 1 sudu teh utk setiap 1 cawan beras)
450 gram / 2 cawan beras basmati, dicuci dan dituskan (saya masak 3 cawan beras)
250ml / 1 cawan santan, diperah daripada 1/2 biji kelapa parut
250 ml /1 cawan air rebusan ayam ( saya ambil dari air rebusan daging)
2  sudu besar hirisan daun ketumbar

* untuk 3 cawan beras basmati, saya guna jumlah 'cecair' 5 cawan : 1 cawan santan + 4 cawan air rebusan daging)

Cara-cara
1. panaskan mentega di dalam periuk yang besar. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga cengkih hingga keperangan
2. to be continued


No comments:

Post a Comment