August 24, 2017

Ayam Goreng Seri Wangi Chef Wan

Resepi ini adalah koleksi resepi dari buku yang  di tulis oleh Chef Wan. Memang menjadi kegemaran anak-anak. Rahsianya adalah mayonis yang di tambah dalam penyediaan resepi ayam ini. Tak percaya? Cubalah!




Ayam Goreng Seri Wangi Chef Wan

Bahan-bahan:
4 keping dada ayam tanpa kulit dan tulang, dihiris nipis memanjang
Minyak masak untuk menggoreng terendam + 1 sudu besar
2 batang serai, dihiris halus-halus
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus-halus
10 tangkai cili pad, dihiris-hiris (saya guna 5 tangkai saja)
2 sudu besar rempah tomyam ( saya guna 1 saja kerana tidak mahu terlalu masam)
60ml / 1/4 cawan air
1 sudu teh madu
11/2 sudu besar mayonis ( saya guna lebih)
3 helai daun limau purut, dihiris halus

Bahan pemerap (dibancuh)
2 sudu besar sos tiram
garam
1 biji telur yang sederhana, dipukul
3 sudu besar tepung jagung

Cara-cara
1. Gaul rata-rata ayam dengan bahan pemerap dan ketepikan 15minit.
2. Goreng terendam ayam hingga kuning dan garing. Tuskan.
3. to be continued

No comments:

Post a Comment