February 19, 2018

Udang butter

Udang butter

Butter prawn memang kegemaran anak-anak. Bukan saja anak-anak, malah kita orang dewasa juga pasti menggemarinya memandangkan rasa bahan  bagi menyediakan masakan ini yang 'mewah' dan 'berkrim'.

Mohon maaf kepada pemilik asal resepi. Saya tidak simpan address asal resepi ini. Apapun resepi ini memang sedap. Cubalah!

Bahan-bahan:
10-20 ekor udang
5 tangkai daun kari- saya guna 1 tangkai
6-8 tangkai cili padi-dihiris  - saya guna 1 sahaja
3 ulas bawang putih-dicincang
sedikit lada sulah
sedikit butter/margerin
garam
serbuk lada hitam/putih-jika suka
1/4 cawan susu cair/susu segar
minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
-gaul udang dengan garam dan lada sulah.
-goring hingga masak.
-keluarkan minyak dari kuali kerana tak nak guna lagi

-panaskan butter.
-tumis cili padi, daun kari, bawang putih hingga naik bau
-masukkan susu cair dan masak sekejap.

-masukkan udang, serbuk lada dan sedikit garam (jangan terlebih garam kerana butter sudah masin)
-masak hingga masak

sarang telur:
2 biji kuning telur
minyak
butter

-panaskan minyak dan butter hingga betul2 panas.
-masukkan kuning telur sambil dikacau laju dalam bulatan arah jam.
-bila 'sarang telur' masak, angkat dan tabor atas udang.

No comments:

Post a Comment