May 1, 2020

Ayam Masak Merah Makcik

Bahan:
Ayam 1/2 ekor 
Cili                       - 5 sudu besar *
Bawang besar   - 1 biji*
Bawang merah - 4 biji*
Bawang putih   - 3 biji*
Sikit halia

**anggaran saya adalah utk dapat bahan blender ini 1 mangkuk.

Bunga lawang
Bunga pelaga
Bunga cengkih
Kayu manis
Serai                    - diketuk
4 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
2 sudu besar santan pekat (santan beli dalam plastik, baru cantik pecah minyak berbanding santan kotak) dibancuh jadi 1/2 cawan air.
1/2 kiub ayam
Gula perang
Garam

Cara:
-ayam digaul garam kunyit.
-ayam digoreng 3/4 masak.
-minyak yang sama guna utk tumis serai, b. lawang, cengkih  kayu manis & pelaga sampai wangi.
- Masukkan bahan blender dan tumis sampai pecah minyak.
- masuk sos tomato, sos tiram dan ayam dan terus masak sampai mendidih semula.
- masukkan santan dan masak lagi ssmpai rupa sambal cantik.
-perasakan dengan serbuk perasa ayam, gula perang dan garam.
-boleh hias dengan bawang besar & daun bawang.



No comments:

Post a Comment