May 30, 2018

Daging Masak Hitam Chef Ismail

Daging Masak Hitam Chef Ismail

Pada asalnya saya mencari resepi daging masak hitam dari blog Puan Azlita 'masam manis'. Tapi terjumpa pula resepi Daging Masak Hitam Chef Ismail dari blog Pn Azlita. Saya telah mencubanya utk juadah berbuka puasa semalam. Sedap dan anak2 masih bertanyakan daging ini ketika sahur pagi tadi :p. Saya akan gunakan resepi ini lagi utk di masa2 akan datang. Terima kasih kepada Chef Ismail dan Pn Azlita!

Source: Chef Ismail

Bahan:
100 ml minyak masak
3 labu bawang besar- dihiris
500 gm daging batang pinang - potong dadu atau ikut citarasa
*jika tak ada daging batang pinang guna daging biasa pon boleh tapi direbus dulu hingga empuk.
*boleh juga guna ayam, kambing

Bahan kisar halus:
2 tangkai daun kari
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 sudu besar pes cili kering * atau 10 tangkai cili kering
2 sudu besar rempah kari daging
8 cm kulit kayu manis -diketuk2 supaya blender tidak rosak

Sos:
4 sudu besar kicap pekat (saya letak lebih, anggaran 8 sudu)
*hati-hati dalam penggunaan gula dan garam. Jika rasanya dah ok tak perlu garam dan gula lagi.
125ml pati santan - diperah daripada 1/2 biji kelapa parut * santan kotak pon boleh.
1 sudu the asam jawa - diramaas dalam 50ml air
1  kiub daging
garam
gula

Cara:
-pijarkan minyak dalam kuali
-goring hirisan bawang besar hingga garing dan kuning keemasan.
-angkat, toskan minyak dan ketepikan.
-dengan lebihan minyak yang sama,tumis bahan kisar hingga harum.
-masukkan daging dan balik-balikkan atas api sederhana hingga daging empuk.
-tambah bahan-bahan sos dan kiub daging.
-kacau rata hingga kuahnya pekat
-perasakan dengan garam gula
-masukkan bawang besar yang telah digoreng tadi.
-angkat dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment