Resepi Florentine cookies ini telah beberapa kali saya cuba. Memang sekian lama saya mencari resepi ini. Akhirnya 'terjumpa' di blog Masam manis (Norazlita Aziz). Kepada peminat cookies ini pasti tahu harganya yang mahal. Apa kata selepas ini cuba buat sendiri. Berbaloi. Sedapppp. Sekejap sahaja. Tak boleh berhenti menguyah!! Kata K Ita, resepi asal dari Kak Patmah.
Florentine cookies
Bahan-bahan
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam
Cara-cara
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
Florentine cookies
Bahan-bahan
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam
Cara-cara
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment