Resepi mee udang ini adalah dari blog Hanis Zalikha. Sedap dan pasti akan saya memasaknya sekali lagi. Terima kasih kepada Hanis Zalikha mohon copy n paste ya resepinya.
Sumbe: Hanis Zalikha
Sumbe: Hanis Zalikha
Bahan-bahan (untuk celur dalam air mendidih beberapa minit, pastu letak tepi)
1. Mee kuning
2. Bihun
3. Fishball
4. Fishcake
5. Taugeh
6. Kangkung
7. Tauhu
8. Udang 20 ekor (ini saja yang bukan dicelur tapi direbus asing, jangan buang kepala udang dan air rebusan udang)
Bahan-bahan (untuk dikisar lumat dan ditumis)
1. Cili kering yang dah direbus, dibersih dan dikisar. Dalam 1
cawan
2. Belacan sebesar ibu jari.
3. Taucu satu sudu.
4. Udang kering dua genggam
5. Bawang merah 3bijik.
6. Bawang putih 5ulas.
Bahan-bahan lain
1. Air asam jawa sebanyak suku cawan.
2. Air rebusan udang tadi yang dikisar bersama kepala udang pastu ditapis. Ini kuantiti air rebusannya semangkuk besar.
2. Limau kasturi untuk dipotong dan letak tepi mangkuk waktu makan.
Langkah-langkah
1. Celur semua bahan yang perlu dicelur pastu letak tepi
2. Kopek kulit dan kepala udang pastu sisa kulit dan kepala tuh semua
letak dalam air rebusannya tadi dan kisar air udang tuh. Udang yang dah
togel tuh letak tepi untuk hias mee udang nanti (garnish).
3. Kisar semua bahan yang perlu dikisar (cili,belacan,taucu,udang kering,bawangs) pastu tumis!
4. Tumis sehingga naik minyak dan bau semerbak satu kampung pastu
letakkan air asam jawa, disusuli dengan air rebusan udang yang telah
ditapis.
5. Masak masak masak pastu tambah air, ikut kesesuaian texture kuah mee udang, masukkan pisbbol dan fishcake.
6. Tambah garam, ajinomoto dan gula. Sukatan dia banyak gaklah, sebab
kuah tuh akan jadi banyak, hampir penuh kuali sederhana besar, maka
perasa pun kena banyak. Tambah jugak stok ayam.
7. Godek-godek sampai sedap, pastu hidangkan!
No comments:
Post a Comment